WAKTU SOLAT BAGI KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA
IMSAK : | SUBUH : | SYURUK : | ZOHOR : | ASAR : | MAGHRIB : | ISYAK :

Sektor Pengurusan

Bahagian Kewangan
Aras 9, Blok B, Kompleks Islam Putrajaya (KIP)
No. 23, Jalan Tunku Abdul Rahman
Presint 3, 62100 PUTRAJAYA
Tel : 03- 8870 7000
Faks : 03-8870 7909
 
 
LATAR BELAKANG

Melalui penstrukturan semula JAKIM, berdasarkan kepada Waran Peruntukan Bil. A 102/2009 bertarikh Jun 2009, Cawangan Kewangan dan Cawangan Pembangunan yang dahulunya terletak di bawah Bahagian Pentadbiran dan Kewangan, telah dinaik taraf sebagai sebuah Bahagian (Bahagian Kewangan) bagi mengurus dan melaksanakan tugas mengenai kewangan dan akaun Jabatan serta pengurusan projek pembangunan. Manakala di bahagian-bahagian lain dan Pusat Tanggungjawab (PTJ) JAKIM, (PTJ– Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM), Institut Pemantapan dan Perkaderan Akidah Malaysia (IPHAM), Darul Quran, Masjid Negara, Masjid Putra, Masjid Tunku Mizan Zainal Abidin, Bahagian Hab Halal,JAKIM Cawangan Sabah dan JAKIM Cawangan Sarawak) terdapat pegawai dan kakitangan yang dilantik bagi menguruskan perolehan, peruntukan dan perbelanjaan di peringkat Bahagian dan PTJ.

Ketua Pengarah JAKIM memainkan peranan dalam memantau dan menyelaras pengurusan kewangan dan akaun Jabatan. Bagi memantapkan lagi struktur pengurusan kewangan dan akaun, Pengarah Kanan (Pengurusan) diberi tugas dan tanggungjawab bagi membantu mengurus kewangan dan akaun Jabatan.
 
 QR Code Portal Jakim
Hakcipta © 2019 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Kemaskini Terakhir : 11 Ogos 2020.
Jumlah Pelawat :12441120