WAKTU SOLAT BAGI KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA
IMSAK : | SUBUH : | SYURUK : | ZOHOR : | ASAR : | MAGHRIB : | ISYAK :

VISI
Menjadikan Maqasid Syariah sebagai teras dan kerangka asas dalam tadbir urus negara yang inklusif dan progresif.
 
 
MISI
Memandu reformasi pentadbiran dan pembangunan negara berpaksikan prinsip sejagat Maqasid Syariah dalam penggubalan dasar dan perancangan strategik tadbir urus negara, agar rahmat dan keadilan Islam sebagai Rahmatan Lil Alamin dapat dirasai oleh seluruh rakyat Malaysia.
 
 
FUNGSI TERAS
 1. Menjadi pusat rujuk yang berautoriti dan memandu tadbir urus negara berteraskan Maqasid Syariah yang bermatlamatkan keadilan dan rahmat kepada rakyat dan negara;
 2. Membangunkan prinsip Maqasid Syariah sebagai framework yang inklusif dan progresif dalam penggubalan dasar/polisi tadbir urus negara; dan
 3. Menjadikan Maqasid Syariah sebagai Standard Of Practice dan diaplikasikan sebagai agenda reformasi berterusan dalam setiap aspek pentadbiran negara.
 
STRATEGI PELAKSANAAN
 1. Penjelasan Dan Pembudayaan
 2. Pembangunan Dan Pengaplikasian
 3. Penambahbaikan Dan Penilaian
 
 
PELAN PERANCANGAN 3 TAHUN
 1. Melaksanakan penyelidikan dan pembangunan (R&D) terhadap konsep dan aplikasi nilai-nilai dinamik Maqasid Syariah dalam aspek tadbir urus, pemikiran strategik serta pembangunan masyarakat dan negara.
 2. Melaksanakan kajian dan penilaian berkala bagi memastikan pendekatan Maqasid Syariah yang dilaksanakan melalui dasar-dasar dan program-program mempunyai impak positif dan strategic outcomes kepada agama, rakyat dan negara selaras dengan falsafah Islam Rahmatan Lil Alamin.
 3. Membangunkan framework dan model tadbir urus berteraskan Maqasid Syariah untuk diaplikasikan dalam sektor awam dan swasta.
 4. Menentukan halatuju strategik pelaksanaan program-program penjelasan dan pembudayaan Maqasid Syariah di peringkat kementerian/jabatan/agensi pusat dan negeri.
 5. Mengadakan kerjasama strategik dengan pelbagai pihak bagi memperluaskan kefahaman tentang prinsip sejagat Maqasid Syariah kepada semua peringkat masyarakat Islam dan juga bukan Islam.
 6. Mengadakan engagement berterusan dengan semua kementerian/jabatan/agensi, Universiti Awam, para ulama, pemikir/cendikiawan dan Pertubuhan Bukan Kerajaan dalam memperkukuhkan agenda pelaksanaan Maqasid Syariah agar proses reformasi dan penambahbaikan dalam pentadbiran negara dapat dilaksanakan secara berterusan.
 7. Mengadakan engagement dengan institusi/badan antarabangsa bagi memperkenalkan model tadbir urus berteraskan Maqasid Syariah di peringkat serantau dan antarabangsa.
 8. Menyediakan bahan-bahan penerbitan bercetak dan ekses maklumat melalui IT mengenai Maqasid Syariah supaya masyarakat mudah mendapat maklumat sebagai rujukan dan penjelasan.
 
 QR Code Portal Jakim
Hakcipta © 2019 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Kemaskini Terakhir : 18 Julai 2019.
Jumlah Pelawat :12321638