WAKTU SOLAT BAGI KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA
IMSAK : | SUBUH : | SYURUK : | ZOHOR : | ASAR : | MAGHRIB : | ISYAK :

MISI
Memastikan semua produk yang diberikan sijil halal atau yang menggunakan perbahasan halal adalah suci dan halal mengikut lunas-lunas syarak.
 
 
VISI
Menjadi sebuah pusat perkhidmatan pensijilan halal yang berwibawa dan diiktiraf di peringkat nasional dan antarabangsa.
 
 
OBJEKTIF
Mengkaji, mengesahkan dan mengawal selia semua produk makanan dan barangan gunaan Islam supaya terjamin suci dan halal dengan cekap dan berkesan.
 
 
FUNGSI
Sebagai pihak berkuasa berwibawa dalam Pensijilan Halal Malaysia merangkumi Pengesahan halal, pemeriksaan dan pengesahan halal rumah sembelih luar negara; penganalisaan sampel produk, penyampaian maklumat dan khidmat nasihat halal, serta penguatkuasaan Akta Perihal Dagangan 2011.
 
 
PIAGAM PELANGGAN
Mengeluarkan Sijil Pengesahan Halal Malaysia bagi makanan, barangan gunaan dan perkhidmatan logistik bagi permohonan yang memenuhi syarat dalam tempoh 30 hari bekerja selepas permohonan diterima.
 
 
SLOGAN
“Yakini Halal Malaysia”
 
 
 
 
 
 QR Code Portal Jakim
Hakcipta © 2019 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Kemaskini Terakhir : 20 September 2019.
Jumlah Pelawat :12339198