Waktu Solat Putrajaya Subuh : 5:40 Syuruk : 6:58 Zohor : 1:01 Asar : 4:22 Maghrib : 6:58 Isyak : 8:11

AZIZ BIN HAJI MOHAMAD
Assalamualaikum.
 
Syukur alhamdulillah Jakim telah mengorak langkah maju setapak lagi kehadapan dengan lahirnya Bahagian Penyelarasan Penguatkuasaan Undang-Undang pada 1 April 2002. Bahagian ini pada asalnya bergabung dengan Pejabat Penasihat Undang-Undang sebelum ia dipisahkan menjadi Bahagian Penyelarasan Penguatkuasaan Undang-Undang. Pada Jun 2009, nama bahagian ini telah diubah kepada Bahagian Penyelarasan Undang-Undang selaras dengan keputusan penstrukturan semula Jakim. Fungsi utama Bahagian ini ialah untuk menyelaras dasar pengurusan penguatkuasaan dan pendakwaan syariah di seluruh Malaysia agar ia dapat berjalan dengan berkesan.
 
Sebagaimana yang kita ketahui, tindakan penguatkuasaan dan pendakwaan syariah merupakan bidang kuasa negeri. Jadual Kesembilan, Senarai Negeri, Perlembagaan Persekutuan telah memperuntukkan bahawa perkara-perkara berkaitan Perundangan Syariah di Malaysia adalah terletak di bawah bidang kuasa negeri-negeri. Antara undang-undang syariah yang sedang berkuat kuasa di negeri-negeri ialah Undang-Undang Kesalahan Jenayah Syariah yang mengandungi peruntukan kesalahan-kesalahan seperti khalwat, meminum minuman yang memabukkan, perbuatan tidak sopan di tempat awam, persetubuhan haram, hamil luar nikah, tidak menghormati Ramadhan dan lain-lain. 
 
Pada asasnya, penguatkuasaan undang-undang syariah merupakan tugas nahi munkar dan ianya salah satu usaha yang dapat menghindarkan umat Islam daripada melakukan maksiat dan pada masa yang sama mendorong mereka melakukan kebaikan. Selari dengan bidang kuasa yang ada, bahagian ini akan terus bekerjasama dengan Bahagian Penguatkuasaan dan Bahagian Pendakwaan Jabatan Agama Islam Negeri-Negeri (JAIN) bagi merangka dasar-dasar penguatkuasaan dan pendakwaan syariah bagi memastikan kemurnian undang-undang Islam tetap terpelihara.
 
Saya berdoa semoga umat Islam di Malaysia dapat menjauhkan diri daripada melakukan kesalahan-kesalahan yang berlawanan dengan undang-undang dan syariah bagi menjamin kehidupan yang aman, sejahtera dan harmoni di bawah Syariah Islam.
 
Sekian, wassalam.
 
AZIZ BIN HAJI MOHAMAD
Pengarah
Bahagian Penyelarasan Undang-Undang
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim)
 QR Code Portal Jakim
Hakcipta © 2015 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Kemaskini Terakhir : 16 November 2018.
Jumlah Pelawat :12241935