WAKTU SOLAT BAGI KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA
IMSAK : | SUBUH : | SYURUK : | ZOHOR : | ASAR : | MAGHRIB : | ISYAK :

CATATAN RINGKAS AMANAT
YB DATO’ DR. MUJAHID YUSOF
MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI
 
 1. Syukur pada Allah SWT - atas peluang utk bertemu & bertaaruf antara semua agensi sejak pelantikan sebagai menteri
 2. Terima kasih kepada semua atas usaha mengatur inisiatif pertemuan saya dengan agensi-agensi Islam di bawah JPM.
 3. Tingkatkan usaha bersama untuk menjaga amanah Allah SWT ini. Elakkan sifat ‘zalum’ & ‘jahul’. Kita perlu lebih peka kerana kita pendokong di agensi hal ehwal Islam. Turuti amanah yang telah diberikan kepada kita.
 4. ‘Menjaga Islam’ - satu perkataan yang besar. Satu amanah yang besar. Perlu ingat bersama, jaga Islam juga dilakukan oleh orang lain di luar sana. Maksud kita - ‘jaga urusan & pentadbirannya’. Allah Maha Berkuasa menggantikan sesiapa sahaja yang boleh mentadbir Islam.
 5. Manusia/ insan - There’s is no perfect. Kita terdedah dengan kesalahan & kesilapan juga kealpaan. Kita berhak ditegur, menerima nasihat. Jangan terperangkap dengan doktrin ‘melayu/ pentadbiran Islam tak boleh ditukar’
 6. Islam sempurna. Tetapi pentadbiran Islam terdedah dengan kepincangan. Contohnya kegagalan mengurus kewangan/ terlibat dalam rasuah dalam kalangan agensi hal ehwal Islam.
 7. Jagalah nama baik Islam. Sama-sama kita saling menegur/ mengkritik untuk kebaikan bersama.
 8. Hasrat saya ‘Tiada rasuah dalam agensi-agensi kerajaan.’ Kita sama-sama berusaha untuk menutup pintu-pintu yang membawa kepada kemungkaran melalui kaedah ‘saad al-zara’i.
 9. Hentikan budaya ‘curry favour’/ bodek. Bersama saya membawa misi & visi Islam. Itu yg kita mahu. Bukan bodek saya.
 10. Saya tidak duduk dalam GLC - Menteri tiada apa-apa kepentingan dalam GLC.
 11. Artikel (3) - Islam Agama Persekutuan & menjamin kebebasan agama lain. Artikel (11) mengenai kebebasan.
 
FALSAFAH/ GAGASAN RAHMATAN LIL ALAMIN yang kita akan bawa bermaksud :
 1. Menguruskan kepelbagaian secara terbuka - Islam menyantuni masyarakat Islam & Bukan Islam. Keterbukaan kita dalam memberi pandangan. Lihatlah fiqh dalam kerangka yg luas. Terokailah fiqh selagi tidak bercanggah dengan syariat. Jangan sempitkan khazanah ilmu selagi ia berlegar di sekitar hokum-hukum syariat Islam.
 2. Kerangka/ cara/ gaya berfikir kita berlandaskan Maqasid Al-Syariah. Kita mencontohi perkembangan Islam di Cordova. Islam menjaga insan. Kita menjaga segala sifat kemanusiaan. Berfikir dengan cara maqasidiq.
 3. Acuan Malaysia. Gerak kerja kita berasaskan konteks semasa & ummah di Malaysia. Utamakan Fiqh Muwathonah iaitu Fiqh kewarganegaraan. Kita perlu mendenifinisikan Fiqh Manhaj Malizi. Kita boleh jadi model & contoh kepada negara seluruh dunia.
 4. Kita perlu memenuhkan content media kita dengan Fiqh Manhaj Malizi. Da’ie2/ Pencetus Ummah yang lahir dari program-program media kita perlu diasah lagi supaya dapat menjadi duta kita.
 5. Saya mengharapkan para pengusaha tahfiz supaya dapat membangunkan tahfiz mengikut acuan Malaysia supaya tahfiz-tahfiz kita dicontohi pula oleh luar negara.
 6. Mudah-mudahan falsafah ini dapat sama-sama kita cerakinkan dalam misi bersama kita untuk mempromosi gagasan kita Rahmatan Lil’Alamin.
 
Amanat Menteri 1
 
Amanat Menteri 2
 
Amanat Menteri 3
 
Amanat Menteri 4
 
Amanat Menteri 5
 
Amanat Menteri 6
 
Amanat Menteri 7
 
Amanat Menteri 8
 
Amanat Menteri 9
 
Amanat Menteri 10
 
Amanat Menteri 11
 
Amanat Menteri 12
 
Amanat Menteri 13
 
 QR Code Portal Jakim
Hakcipta © 2015 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Kemaskini Terakhir : 23 April 2019.
Jumlah Pelawat :12282630