WAKTU SOLAT BAGI KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA
IMSAK : | SUBUH : | SYURUK : | ZOHOR : | ASAR : | MAGHRIB : | ISYAK :

KOTA PALU, INDONESIA (4-7 SEPTEMBER 2019) - JAKIM bersama agensi-agensi agama di bawah YB Menteri di Jabatan Perdana Menteri dengan kerjasama Majlis Perundangan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) telah melebarkan sayap ‘Rahmatan lil alamin’ ke negara jiran dengan membantu mangsa korban gempa, tsunami dan likuifikasi di Kota Palu, Sulawesi Tengah Indonesia. Rakyat Malaysia telah menyerahkan 55 unit hunian sementara (HUNTARA) kepada mangsa pada hari Jumaat 6 September 2019 di Kelurahan Duyu, Kecamatan Tengah. Tempat tersebut dinamakan sebagai “Perkampungan Ummah Malaysia”. Majlis Penyerahan kunci unit HUNTARA tersebut telah disempurnakan oleh YBhg. Dato’ Haji Paimuzi bin Yahya, Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) JAKIM mewakili YB Datuk Seri Dr. Mujahid bin Yusof, Menteri di Jabatan Menteri yang dihadiri Sekretaris Daerah Kota Palu Imaran Lataha, Bapak Rusman Langke Kepala Kementerian Agma Sulawesi Tengah, Pak Camat, Pak Lurah, penghuni HUNTARA, dan masyarakat setempat.

 

Dalam Misi Bantuan Fasa Kedua ini juga JAKIM dan agensi-agensi agama di bawah YB Menteri berjaya mengadakan majlis pecah tanah atau peletakan batu pertama untuk empat buah masjid yang rosak teruk kesan dari gempa pada 28 September 2018 dengan kekuatan 7.5 magnitud. Masjid tersebut ialah Masjid Al-Muhajirin di Teluk Palu Permai, Masjid An-Nur di Padankajaya, Masjid Babul Khairat di Balaroa dan Masjid Ar-Rahman Balaroa yang anggaran pembinaan keseluruhan berjumlah RM 1 juta.

 

Sumbangan masih lagi diperlukan dengan menyalurkan kepada Tabung Bencana Alam di nombor akaun 1602 7010 0015 28 (Bank Islam).

 

1 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy

 

 

2 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy

 

 

3 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy

 

 

4 copy copy copy copy copy copy

 

 

5 copy copy copy copy copy

 

 
QR Code Portal Jakim
Hakcipta © 2019 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Kemaskini Terakhir : 01 Jun 2020.
Jumlah Pelawat :12414302