Khamis 2 Februari, 2017 – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mencipta sejarah sekali lagi dalam industri Halal Global dengan menjadi badan pensijilan Halal yang pertama untuk mengesahkan ubat terkawal/ preskriptif berdasarkan Piawaian Farmaseutikal Halal pertama di dunia, MS2424: 2012 Farmaseutikal Halal – Garis Panduan Umum. Sijil Halal untuk produk farmaseutikal preskriptif ini telah dianugerahkan kepada “Chemical Company of Malaysia Berhad (CCM)” dalam satu majlis Anugerah Khas di Pullman Putrajaya.


Sijil tersebut disampaikan kepada CCM oleh YB Mejar Jeneral Dato’ Seri Jamil Khir bin Hj Baharom (B), Menteri di Jabatan Perdana Menteri. Pensijilan ini menandakan satu era baru bagi Farmaseutikal Halal dalam pasaran tempatan dan antarabangsa memandangkan rangkaian produk farmaseutikal Halal di sahkan JAKIM yang dikeluarkan oleh CCM kini boleh didapati di pasaran, memudahkan pengguna membuat pilihan lebih bijak dalam pembelian produk perubatan.


Majlis turut menyaksikan satu kejayaan besar bagi JAKIM melalui penyampaian surat pengikhtirafan kepada Sembilan (9) organisasi dari empat buah Negara iaitu Jepun, Kazakstan, Maldives serta Sepanyol sebagai badan pensijilan Halal yang diiktiraf oleh JAKIM. Ini sekaligus mengukuhkan kedudukan JAKIM sebagai badan pengikhtirafan Halal yang dikenali di peringkat Antarabangsa.

ccm102022017

ccm202022017pullman
QR Code Portal Jakim
Hakcipta © 2015 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Kemaskini Terakhir : 27 April 2018.
Jumlah Pelawat :12185725