WAKTU SOLAT BAGI KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA
IMSAK : | SUBUH : | SYURUK : | ZOHOR : | ASAR : | MAGHRIB : | ISYAK :

Bangi, 03 Mei 2018 - Liberalisme adalah satu bentuk fahaman sekularisme, iaitu memisahkan aspek agama dan membolehkan sesuatu tindakan atau amalan bebas dari ketentuan agama.

Bagi memberi penjelasan isu ini, Institut Latihan Islam Malaysia menerusi Kluster Ilmu Teras telah menganjurkan Seminar Menangani Liberalisme : Ancaman Terhadap Keselamatan Agama dan Negara bertempat di Dewan Datuk Mohd Shahir, ILIM Bangi.

Seramai lebih 200 peserta telah mengikuti seminar ini terdiri dari penjawat awam, pelajar IPT dan masyarakat awam. Ianya bertujuan untuk memberi pendedahan kepada peserta mengenai aliran-aliran pemikiran Islam dan meningkatkan pengetahuan peserta mengenai isu, cabaran dan pengaruh wacana pemikiran Islam terhadap umat Islam.

Seminar ini menampilkan Prof Madya Dr. Khalif Muamar A. Harris, Pensyarah dan Penyelaras Urusan Akademik, Pusat Pengajian Lanjutan, Universiti Teknologi Mara sebagai penceramah dengan tajuk ; Gerakan Pemikiran Libreal : Ancaman Terhadap Akhlak, Akidah dan Syariah. Turut diadakan juga Forum yang membahaskan isu; Ancaman Liberalisme Terhadap Keselamatan Negara oleh Tuan Supt. Shukeria Makhtar dari Ibu Pejabat Polis Diraja Malaysia dan Ustaz Akhrun Musa, Penolong Pengarah, Bahagian Perancangan dan Penyelidikan, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Majlis perasmian penutup seminar disempurnakan oleh Pengarah Kanan (Pengurusan) JAKIM, Tuan Masri Razali.

Diharapkan juga agar seminar ini berupaya mengukuhkan kefahaman peserta mengenai isu-isu semasa pemikiran Islam dan sekaligus dapat mengukuhkan fahaman berkaitan ajaran Islam dan membantu pihak berkuasa menangani liberalisme di Malaysia.

s liberalisme7

s liberalisme1

s liberalisme2

s liberalisme3

s liberalisme4

s liberalisme5

s liberalisme6

 
QR Code Portal Jakim
Hakcipta © 2015 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Kemaskini Terakhir : 21 Mac 2019.
Jumlah Pelawat :12272166