WAKTU SOLAT BAGI KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA
IMSAK : | SUBUH : | SYURUK : | ZOHOR : | ASAR : | MAGHRIB : | ISYAK :

Malaysia kini dilihat sebagai peneraju utama dalam industri halal global dengan eko sistem perniagaan halal yang teratur dan menjadi pemangkin kepada sektor halal. Sijil dan logo halal bukan sahaja memberi jaminan kepada masyarakat Islam bahawa sesuatu makanan atau produk itu halal mengikut syarak tetapi ia juga mempunyai implikasi besar kepada industri atau pengusaha yang mengeluarkannya.

Justeru Malaysia merupakan satu-satunya negara di dunia yang menyediakan sokongan penuh dalam mempromosikan proses pensijilan halal terhadap produk dan perkhidmatan menjadi sumber rujukan badan persijilan halal dunia. Menerusi Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM), Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dengan kerjasama Kementerian Luar Negeri (Wisma Putra) telah mengadakan Program Kerjasama Teknikal Malaysia (MTCP) di Bangi, Selangor baru-baru ini.

Program yang memfokus kepada topik “The Administration of National Halal Certification Body 2018” itu disertai 5 buah Negara iaitu Kyrgzstan, Maldives, Filipina, Laos dan Afrika Selatan.

Program ini memberi peluang kepada Malaysia untuk berkongsi pengalaman dan kepakaran dalam membangunkan ekosistem serta cabaran semasa bagi memastikan sistem pensijilan halal Malaysia sentiasa terkehadapan. Ini sejajar dengan matlamat MTCP yang menekankan kepada pembangunan sumber manusia melalui penyediaan latihan dalam pelbagai bidang penting bagi pembangunan sesebuah negara.

Peserta telah didedahkan dengan pelbagai bentuk modul seperti sesi taklimat, perbincangan, ceramah, latihan simulasi bahkan juga dibawa melawat beberapa agensi Kerajaan dan syarikat terpilih seperti JAKIM, Wisma Putra, Malaysian Halal Analysis Centre (MyHAC), Ayamas Food Corporation Sdn. Bhd., WIPRO-UNZA Sdn. Bhd., CCM Pharmaceuticals (UPHA Pharmaceuticals) Manufactoring (M) Sdn. Bhd. dan dibawa melawat ke Halfest Malaysia Halal Fiesta Malaysia bertempat di MINES Exhibiton & Convention Centre (MIECC).

mtcp1

mtcp2

mtcp3

mtcp4

 
QR Code Portal Jakim
Hakcipta © 2019 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Kemaskini Terakhir : 27 Jun 2019.
Jumlah Pelawat :12312116