WAKTU SOLAT BAGI KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA
IMSAK : | SUBUH : | SYURUK : | ZOHOR : | ASAR : | MAGHRIB : | ISYAK :

Pada 16 hingga 18 Julai 2019 yang lepas iaitu hari selasa hingga khamis, Institut Latihan Islam Malaysia, Kampus Lahad Datu. Telah mengadakan Kursus Aqidah Islamiyyah Siri 2 bertempat di Bilik Kuliah Ibnu Rusyd, Institut Latihan Islam Malaysia, Kampus Lahad Datu. Seramai 49 orang yang terdiri daripada penjawat awat telah mengikuti program berkenaan, daripada daerah Sandakan, Lahad Datu dan Tungku.

Objektif utama kursus ialah member pendedahan tentang pegangan ahli Sunnah Wal-Jamaah. Mendedahkan isu-isu penyelewengan akidah semasa dan memantapkan pegangan kepercayaan kepada akidah ahli Sunnah Wal-Jamaah. Pelbagai tajuk kertas kerja dibentangkan dalam kursus ini oleh penceramah-penceramah yang berpengalaman dalam bidang masing-masing.Antaranya ialah Ustaz Abdullah Fadhil bin Astawi, memberikan pengisian tentang “Aqidah, Shariah Dan Akhlah” dan “Perbincangan Isu-Isu Ajaran Salah ”. Ustaz Fahnan bin Abdul Wahab, memberikan pengisian “Asas Aqidah Islam” dan “ Pemantapan Aqidah Ahli Sunnah”. Manakala Ustaz Azlin bin Sari, menyampaikan ceramahnya berkenaan “Sejarah Ahli Sunnah Wal-Jamaah” dan “Ancaman Luar Dan Dalaman Ahli Sunnah Wal-Jamaah”. Para peserta memberikan komitmen dan tumpuan yang maksimum kepada setiap aktiviti dan sesi ceramah yang dijalankan.

Majlis penutupan kursus berkenaan telah disempurnakan oleh Ustaz Mohd Al Aliudin Atal bin Hisyamuddin, selaku Wakil Pengarah Institut Latihan Islam Malaysia, Kampus Lahad Datu dan diakhiri dengan sesi penyampaian sijil dan bergambar.

Kursus Aqidah Islamiyyah Siri 2 LahatDatu 1

Kursus Aqidah Islamiyyah Siri 2 LahatDatu 2
QR Code Portal Jakim
Hakcipta © 2019 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Kemaskini Terakhir : 05 Jun 2020.
Jumlah Pelawat :12415711