4-5 Mei 2017, Langkawi. Bahagian Penyelarasan Undang-Undang, JAKIM telah mengadakan Simposium Sistem Penarafan Penguatkuasaan dan Pendakwaan Syariah (SPPP) Seluruh Malaysia 2017 bertempat di Hotel Seaview Langkawi. Simposium tersebut telah mengumpulkan 50 orang peserta yang melibatkan Pegawai Penguatkuasa Agama dan Pendakwa Syarie daripada Jabatan Agama Islam Negeri-Negeri (JAIN) serta Jabatan Pendakwaan Syariah Negeri.

 

Program SPPP merupakan inisiatif JAKIM di peringkat Pusat dalam membantu JAIN selaku agensi Pelaksana untuk mentranformasikan Bahagian Penguatkuasaan dan Bahagian Pendakwaan JAIN seluruh Malaysia selari dengan perkembangan semasa. Program ini berbentuk penilaian perkhidmatan (delivery system and good governance) berdasarkan kepada 5 kluster iaitu Kluster Pembangunan Organisasi, Kluster Pembangunan Insan, Kluster Perundangan, Kluster Diplomatik dan Perhubungan serta Kluster Penyelarasan dan Pemantauan Tindakan. Di samping itu, program ini merupakan mekanisme baharu penambahbaikan gerak kerja, menilai kekuatan dan kelemahan organisasi dan memperluaskan konsep perkongsian ilmu (sharing knowledge).

 

Pada dasarnya Program SPPP telah dapat dilaksanakan dengan jayanya pada tahun 2015 dan 2016 dengan kerjasama semua JAIN. Seterusnya, pada tahun ini, pembentangan laporan ke setiap negeri telah diadakan untuk memaklumkan dapatan dan penemuan Amalan Terbaik (Best Practices). Rentetan daripada pembentangan laporan SPPP tersebut, Simposium SPPP dilaksanakan bagi berkongsi pengalaman Best Practices Bahagian Penguatkuasaan dan Pendakwaan Syariah negeri yang boleh dijadikan model bagi setiap kluster. Sebanyak 9 kertas kerja telah dibentangkan dalam Simposium yang bertemakan “Memacu Kecemerlangan Penguatkuasaan Dan Pendakwaan Syariah Di Malaysia” ini.

 

Majlis Penutup telah dirasmikan oleh Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah, YBhg. Dato’ Haji Abd Rahman bin Haji Ismail. Dalam ucapannya, beliau menyokong penuh segala usaha yang dilaksanakan ke arah memartabat dan memperkasakan sistem perundangan Islam di negara ini amnya dan Institusi Penguatkuasaan dan Pendakwaan Syariah khasnya.

 

 

simposium langkawi 2017 1

Pengarah BPUU, Tuan Haji Aziz bin Haji Mohamad membentangkan kertas bertajuk

Pengukuhan Perundangan Syariah Melalui Pematuhan SOP

 simposium langkawi 2017 2

 Panel-panel sesi pembentangan kertas kerja bagi membincangkan Kluster Perundangan

 

simposium langkawi 2017 3

Sebahagian peserta yang hadir dalam Simposium Sistem Penarafan Penguatkuasaan

dan Pendakwaan Syariah (SPPP) Seluruh Malaysia 2017

simposium langkawi 2017 4

Penyampaian cenderahati kepada Ketua Pendakwa Syarie Negeri Sembilan

selaku moderator sesi pembentangan kertas kerja Kluster Pembangunan Organisasi

Dan Pembangunan Insan

 

simposium langkawi 2017 5

Kupasan tajuk “Membina Reputasi Cemerlang Dalam Organisasi”

dan “Meningkatkan Prestasi Pencapaian Agensi Penguatkuasaan Dan Pendakwaan Syariah”

 

simposium langkawi 2017 6

Majlis Penutup Simposium dirasmikan oleh

Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah (JHEAIK), YBhg. Dato’ Haji Abd Rahman bin Haji Ismail

                                                                                       simposium langkawi 2017 7

Gambar kenangan beramai-ramai bersama Pengarah JHEAIK

 

 

 
QR Code Portal Jakim
Hakcipta © 2015 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Kemaskini Terakhir : 14 Jun 2018.
Jumlah Pelawat :12202323