WAKTU SOLAT BAGI KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA
IMSAK : | SUBUH : | SYURUK : | ZOHOR : | ASAR : | MAGHRIB : | ISYAK :

WACANA BERSAMA FELO JAKIM

“QURBAN DAN AIDILADHA”

16 Ogos 2018(Khamis), Jabatan Kemajuan Islam Malaysia melalui Bahagian Istinbat dengan kerjasama Unit Integriti JPM telah mengadakan wacana mengenai “Ibdah Qurban dan Aidiladha”. Program tersebut telah diadakan di Dewan Blok B1, JPM.

Wacana kali ini menjelaskan tentang hukum dan cara melaksanakan ibadah korban mengikut kehendak dan kaedah syarak. Pembentangan telah disampaikan oleh YBhg. Dr. Arieff Salleh Bin Rosman, Felo JAKIM. Turut hadir pada majlis tersebut ialah Pengarah dan beberapa orang pegawai dari Bahagian Istinbat JAKIM

Pada majlis tersebut, penceramah menjelaskan tentang perlunya mengikut kaedah yang disarankan oleh syarak dalam mengerjakan ibadah korban agar ianya tidak menjadi sia-sia dalam melaksanakan ibadah tersebut. Disamping itu ia dapat membantu golongan yang memerlukan seperti fakir miskin.

Seramai 200 orang perserta yang terdiri daripada kakintan di JPM sendiri dan juga ada dari Jabatan-jabatan lain di dalam Putrajaya. Wacana ini antara strategi penting mendekati warga Kementerian untuk memahami sesuatu isu secara amali.

 

3

 

4
QR Code Portal Jakim
Hakcipta © 2019 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Kemaskini Terakhir : 17 Januari 2020.
Jumlah Pelawat :12372419