WAKTU SOLAT BAGI KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA
IMSAK : | SUBUH : | SYURUK : | ZOHOR : | ASAR : | MAGHRIB : | ISYAK :

 

 

Muzakarah Pemurnian Sighah Fatwa

Port Dickson, Negeri Sembilan (29-31 Oktober 2018)- Jabatan Kemajuan Islam Malaysia melalui Bahagian Pengurusan Istinbat, telah menganjurkan Muzakarah Pemurnian Sighah Fatwa bertempat di Klana Beach Resort, Port Dickson pada 29-31 Oktober 2018. Objektif muzakarah ini adalah:

  1. memurni dan mengharmoni sighah fatwa bagi tujuan pewartaan atau penguatkuasa;
  2. sighah yang digubal perlu menepati kehendak hukum, bahasa dan undang-undang;
  3. mewujudkan kesepakatan kearah keseragaman sighah fatwa yang hendak diwartakan samada untuk tujuan dakwah , pendidikan, penggubalan polis dan penguatkuasa undang-undang dengan lebih berkesan;
  4. memantapkan kerjasama dan pemahaman dalam kalangan agensi yang berkaitan dengan pengeluaran, pewartaan dan penguatkuasa fatwa.

Muzakarah telah dirasmikan oleh YBhg Dr. Lokman Ab Rahman Ketua Penolong Pengarah Kanan, Bahagian Istinbat JAKIM. Muzakarah yang dikendalikan oleh Ustaz Mohd Salehin bin Sopian selaku moderator, telah menampilkan tiga orang pembentang iaitu YBrs Dr Arik Sanusi Yeop Johari (Jabatan Peguam Negara) , YBhg Tuan Mohamad Zamri Roslan (Pejabat Penasihat Undang-undang Pulau Pinang) dan YBhgTuan Raja Mazelan Raja Deraman (Pejabat Penasihat Undang-undang Melaka). Slot pembentangan ini bertajuk Model Sighah & Proses Pewartaan Fatwa Di Malaysia. Mereka turut memberi perkongsian dan mengupas berkaitan proses pewartaan fatwa negeri-negeri dan cadangan penambahbaikan dalam proses penghasilan sighah.

Seramai 30 orang peserta telah menghadiri dari pelbagai agensi antaranya Pejabat Mufti Negeri, Jabatan Peguam Negara, Jabatan Pendakwaan Wilayah Persekutuan, Pejabat Penasihat Undang-undang Negeri, Jabatan Agama Wilayah Persekutuan (JAWI),Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM), Jabatan Agama Islam Negeri (Penguatkuasa/Pendakwa Syarie) dan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) yang hadir.

Hasil dari perbincangan ahli muzakarah tersebut, sebanyak 24 sighah telah dipersetujui sebelum dihantar kepada negeri-negeri dalam usaha menyeragamkan sighah fatwa. Di samping itu, satu cadangan agar dikekalkan muzakarah seperti ini dan diluaskn lagi dengan kombinasi bidang-bidang yang berkaitan. Setinggi-tinggi ucapan penghargaan terima kasih diucapkan kepada semua pihak dan urusetia yang telah menjayakan muzakarah ini.

 

 

sighah 1

sighah 2

 

sighah 3

sighah 4
QR Code Portal Jakim
Hakcipta © 2019 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Kemaskini Terakhir : 17 Januari 2020.
Jumlah Pelawat :12372419