WAKTU SOLAT BAGI KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA
IMSAK : | SUBUH : | SYURUK : | ZOHOR : | ASAR : | MAGHRIB : | ISYAK :

 

LABUAN, 19 Ogos – Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama) Datuk Seri Dr. Mujahid Yusof berkata, falsafah pentadbiran Kerajaan Baharu adalah berdasarkan falsafah dan lunas-lunas Perlembagaan Persekutuan, Rukun Negara dan visi yang telah dibawa oleh para pejuang negara serta agenda reformasi pembangunan yang progresif dan demokratik.

            Beliau berkata, ia selari dengan realiti zaman moden dan mendepani cabaran-cabaran akan datang dan matlamat ini terangkum dalam Maqasid Syariah yang memberi rahmat dan keadilan untuk seluruh rakyat Malaysia.

           “ Lima prinsip Maqasid Syariah iaitu menjaga agama, nyawa, akal, keturunan dan harta menjadi asas kukuh dalam mentadbir urus sesebuah Negara dan sifat-sifat inklusif yang terkandung dalam Maqasid Syariah dapat memastikan kesejahteraan seluruh rakyat Malaysia dapat dicapai”, katanya.

         Beliau berkata demikian pada Program Town Hall Rahmatan Lil ‘Alamin dan Pelancaran Program Dakwah Kawasan Operasi Peringkat Kementerian Pertahanan Malaysia di Dewan Darul Kifayah, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan Labuan. Pada waktu yang sama beliau yakin Maqasid Syariah akan dapat diguna pakai dalam semua urus tadbir Kerajaan Persekutuan.

            Program yang dianjurkan oleh JAKIM dengan kerjasama Kementerian Pertahan Malaysia (KEMENTAH) dan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) Labuan telah dihadiri lebih 600 orang yang terdiri daripada pengurusan tertinggi warga Kementerian Pertahanan, Ketua-ketua Jabatan, anggota tentera yang bertugas di Labuan,para pemimpin masyarakat, kakitangan kerajaan dan swasta serta Agensi-agensi Agama di Wilayah Persekutuan Labuan.
 
 
LABUAN 1
 
 
LABUAN 3
 
 
LABUAN 7
 
 
LABUAN 13
 
 
 
LABUAN 18
 
 
LABUAN 17 copy
 
 
LABUAN 11QR Code Portal Jakim
Hakcipta © 2019 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Kemaskini Terakhir : 05 Jun 2020.
Jumlah Pelawat :12416280