WAKTU SOLAT BAGI KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA
IMSAK : | SUBUH : | SYURUK : | ZOHOR : | ASAR : | MAGHRIB : | ISYAK :

Daripada Amru bin Syu'aib daripada ayahnya daripada datuknya, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Perintahkanlah anak-anak kamu untuk melaksanakan solat apabila sudah mencapai umur tujuh tahun. Apabila sudah mencapai umur sepuluh tahun maka pukullah dia apabila tidak melaksanakannya serta pisahkanlah tempat tidur mereka." (Berkata an-Nawawi, hadith hassan sebagaimana diriwayatkan oleh Abu Dawud dengan sanad yang hassan. No. Hadith : 495).

 

Matan hadith :

عَنْ عَمْرِو بْنِ شُعَيْبٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ جَدِّهِ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مُرُوا أَوْلادَكُمْ بِالصَّلاةِ وَهُمْ أَبْنَاءُ سَبْعِ سِنِينَ وَاضْرِبُوهُمْ عَلَيْهَا وَهُمْ أَبْنَاءُ عَشْرٍ وَفَرِّقُوا بَيْنَهُمْ فِي الْمَضَاجِعِ. وقال النووي حديث حسن رواه أبو داود بإسناد حسن.

] سنن أبي داود , كِتَاب الصَّلاةِ, بَاب مَتَى يُؤْمَرُ الْغُلامُ بِالصَّلاةِ , حديث رقم 495[

 
Huraian Hadith :
  1. Menjadi kewajipan kepada ibu bapa dan penjaga untuk memerintahkan anak-anak menunaikan solat sejak umur tujuh tahun. Perintah tersebut mestilah dimulai dengan mengajar mereka hukum-hukum, amalan-amalan dan syarat-syarat dalam membiasakan mereka mendirikan solat dengan sempurna.
  2. Ibu bapa hendaklah mengajar anak-anak supaya beradab ketika menunaikan solat.  Jika mereka mengabaikan atau meninggalkan solat ketika berumur sepuluh tahun, maka pukullah mereka sebagai pengajaran.
  3. Ibu bapa juga dituntut untuk mengajar dan memberi kefahaman kepada anak-anak sejak kecil mengenai batasan aurat antara lelaki dan perempuan. Termasuk juga memisahkan tempat tidur mereka sejak mereka berumur tujuh tahun sebagai tanda kehormatan dan adab sebelum mereka meningkat remaja.
 
Sumber rujukan :
 

1. Kitab Sunan Abu Dawud

2. Kitab Nuzhatul Muttaqin Syarh Riyaadus Salihin Li an-Nawawi
QR Code Portal Jakim
Hakcipta © 2019 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Kemaskini Terakhir : 02 Julai 2020.
Jumlah Pelawat :12425824