WAKTU SOLAT BAGI KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA
IMSAK : | SUBUH : | SYURUK : | ZOHOR : | ASAR : | MAGHRIB : | ISYAK :

Daripada Huzaifah RA katanya, “Sesungguhnya Nabi SAW melarang kami memakai pakaian daripada sutera kasar (untuk lelaki sahaja) dan minum di dalam bekas yang dibuat daripada emas dan perak (lelaki dan perempuan). Baginda bersabda lagi, “Semua barang tersebut adalah untuk orang kafir di dunia tetapi barang-barang tersebut akan kamu perolehi di akhirat kelak.”
 
 
Huraian Hadith: 
 
  1. Orang lelaki dilarang memakai pakaian yang dibuat daripada sutera sama ada sutera tersebut halus atau pun kasar. Sebaliknya orang perempuan boleh memakai pakaian daripada sutera.
  2. Islam melarang keras umatnya lelaki dan perempuan menggunakan bekas yang dibuat daripada emas dan perak kerana kesan daripada memakai bekas tersebut boleh melahirkan sifat buruk seperti bangga diri dan lain-lain.
  3. Walaupun umat Islam dilarang menggunakan bekas-bekas yang dibuat daripada emas dan perak di dunia tetapi mereka akan perolehi nikmat tersebut di akhirat kelak.

 

(Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

 
QR Code Portal JAKIM
Hakcipta © 2019 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Kemaskini Terakhir : 28 Oktober 2020.
Jumlah Pelawat :12470627