Senarai Hadith

Bil Hadith Tarikh
1 Kelebihan Berdoa
 
 
Daripada Anas RA katanya bahawa Rasulullah SAW telah bersabda, “ Doa-doa di antara azan dan iqamat tidak akan ditolak oleh Allah SWT”.
 
 
(Hadith Rwayat (Abu Daud dan at-Tirmizi) dan  at-Tirmizi mengatakan bahawa ini adalah hadith hasan)
 
 
May 22, 2015
2 Jauhi Sifat Sombong
 
Daripada Abu Hurairah RA bahawasanya Rasulullah SAW bersabda, “Pada suatu ketika seorang lelaki berjalan dengan pakaian yang membanggakan dirinya  serta rambutnya disikat rapi dan berlagak sombong ketika berjalan. Tiba-tiba Allah membenamkannya ke dalam bumi maka dia terus menerus meluncur ke dalam bumi hinggalah hari kiamat.
 
(Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
 
 
May 20, 2015
3 Galakan Memberi Nasihat
 
Daripada Anas RA katanya, seorang lelaki datang menemui Rasulullah SAW lalu berkata : Sesungguhnya aku hendak pergi musafir wahai Rasulullah, berilah nasihat sebagai bekalanku, Baginda pun bersabda, “Semoga Allah memberi kekuatan iman kepadamu”. Lelaki itu berkata lagi, “Tambahkanlah doa untukku lagi” lalu Baginda bersabda “Mudah-mudahan Allah memberi keampunan kepadamu” lelaki tersebut berkata lagi, “Tambahkanlah lagi doa untukku” Baginda bersabda lagi, “Semoga Allah memberi kemudahan kepadamu dan kamu mendapat kebaikan di mana sahaja kamu berada.”
 
(Hadith Riwayat Imam at-Tirmizi, katanya hadith hasan)
 
 
May 13, 2015
4 Kepentingan Ilmu
 
Daripada Muawiyah RA katanya, Rasulullah SAW bersabda, “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah memperolehi kebaikan Allah menjadikannya pandai dalam hal keagamaan”.
 
 
(Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

 
May 08, 2015
5 Makruh Makan Sambil Bersandar
 
Daripada Anas RA katanya, aku melihat Rasulullah SAW duduk, dengan merapatkan kedua punggungnya ke lantai dan mengangkat kedua lututnya ke atas sambil makan tamar.
 
(Hadith Riwayat Muslim)
 
 
May 06, 2015
6 Sentiasa Bersyukur dan Memuji Allah SWT
 
Daripada Anas RA katanya, Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya Allah Redha kepada hambanya yang apabila ia makan sesuatu makanan lalu ia memuji Allah atas makanan itu dan apabila ia minum akan minuman lalu ia memuji kepada Allah atas minuman itu”.
 
 
(Hadith Riwayat Muslim)
 
 
Apr 30, 2015
7 Harta Benda Adalah Perhiasan di Dunia
 
Daripada Ka‘ab bin ‘Iyadh RA katanya, aku mendengar Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya bagi setiap umatku ada ujian. Ujian ke atas umatku ialah harta benda”.
 
 
(Hadith Riwayat at-Tirmizi, katanya : Hadith ini Hasan lagi Sahih)
 
 
Apr 28, 2015
8 Berat Sama dipikul Ringan Sama dijinjing
 
Daripada Abu Musa al-Asy’ari RA katanya, Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya kaum Asy‘irin apabila kehabisan atau hampir habis bekalan makanan di dalam peperangan atau bekalan makanan keluarga di Madinah berkurangan, mereka mengumpulkan apa yang ada pada mereka dalam sehelai kain, kemudian mereka membahagikan sesama mereka di dalam satu bekas dengan sama rata. Mereka itu dari golonganku dan aku dari golongan mereka.”
 
(Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
 
 
Keterangan :
 
Asy‘irin adalah kaum Abu Musa al-Asy’ari, dinisbahkan kepada datuk mereka al-Asy ‘ari bin Qahtan.
 
 
Apr 27, 2015
9 Masa yang Paling Mustajab Untuk Berdoa
 
Daripada Abu Burdah bin Abu Musa al-Asy ‘ari RA katanya bahawa Abdullah bin Umar RA berkata : Adakah engkau pernah mendengar ayahmu menceritakan tentang Rasulullah SAW melakukan sembahyang jumaat? Lalu Abu Burdah menjawab, “ya” aku pernah mendengar ia berkata, aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: ((Masa yang paling mustajab itu ialah ketika bermulanya duduk imam di atas mimbar sehinggalah selesai sembahyang jumaat)).
 
 
 
(Hadith Riwayat Muslim)
 
 
Apr 24, 2015
10 Kelebihan Memberi Salam
 
Daripada Abdillah bin Amr bin al-‘As RA, sesungguhnya seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah SAW, “Manakah amalan yang paling baik di dalam Islam?” lalu Baginda menjawab, “Hendaklah engkau memberi makan dan memberi salam kepada orang yang engkau sudah kenal dan juga kepada orang yang belum engkau kenal.”
 
 
(Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
 
 
Apr 23, 2015
11 Adab Menziarah Orang Sakit
 
Daripada Abu Musa RA katanya, Rasulullah SAW bersabda, “Ziarahilah orang sakit, beri makanlah orang lapar dan bebaskanlah tawanan”.
 
 
(Hadith Riwayat al-Bukhari)
 
 
Apr 22, 2015
12 Berkasih Sayang kerana Allah
 
Daripada Muaz RA katanya, aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda, “Firman Allah Taala (dalam Hadith Qudsi) orang-orang yang berkasih sayang kerana keagunganku akan mendapat minbar-minbar daripada cahaya yang diinginkan oleh para nabi dan syuhada’ ”.
 
(Hadith Riwayat at-Tirmizi, katanya : Hadith ini Hasan lagi Sahih)
 
 
Apr 21, 2015
13 Kelebihan Berpuasa pada Hari Isnin
 
 
Daripada Abu Qatadah RA bahawa Rasulullah SAW ditanya mengenai puasa pada hari isnin. Baginda pun bersabda, “Hari isnin merupakan hari kelahiranku, hari aku dilantik menjadi Rasul dan juga Allah menurunkan al-Qur’an kepadaku”.
 
(Hadith Riwayat Muslim)
 
 
Apr 20, 2015
14 Sembahyang Sunat yang Mengiringi Sembahyang Jumaat
 
Daripada Abu Hurairah RA katanya, Rasulullah SAW katanya, Rasulullah SAW bersabda, “Apabila kamu semua bersembahyang jumaat, maka hendaklah kamu semua melakukan sembahyang sunat empat rakaat selepasnya”.
 
(Hadith Riwayat Muslim)
 
 
Apr 17, 2015
15 Wali yang Adil
 
Daripada ‘Iyadh bin Himar RA katanya, aku ada mendengar Rasulullah SAW bersabda, “Antara ahli syurga itu ada tiga golongan iaitu pemerintah yang bersifat adil dan dikurniakan taufiq, orang yang berperasaan kasih sayang serta berhati lembut kepada setiap kaum kerabat dan sesama Islam, orang yang tidak suka meminta-minta dan berusaha mengelak daripada meminta-minta sedangkan ianya mempunyai keluarga yang ramai.
 
 
Apr 15, 2015
16 Keutamaan Berwudhu'
 
Daripada Abu Hurairah RA lagi katanya, aku telah mendengar orang yang paling aku sayangi (kekasihku) Rasulullah SAW bersabda, “Perhiasan orang yang beriman (pada hari kiamat) akan sampai ke tempat sampainya air wudhu’ (pada tangan dan kakinya)”.
 
 
Apr 13, 2015
17 Bertimbang rasa
 
Daripada Aisyah RA katanya, Rasulullah SAW tidak pernah memukul sesuatu dengan tangannya sama ada isteri atau khadam melainkan dia berjuang pada jalan Allah, Baginda juga tidak pernah menuntut bela kerana sesuatu yang menyakiti dirinya terhadap yang melakukannya. Melainkan jika perbuatan itu melanggar perkara yang diharamkan oleh Allah Taala. Baginda akan menuntut bela kerana Allah Taala.”
 
 
Apr 10, 2015
18 Kelebihan Berjalan Menuju ke Masjid
 
Daripada Buraidah RA daripada Nabi SAW sabdanya, “Sampaikanlah berita gembira kepada orang-orang yang berjalan dalam kelaparan ke masjid, bahawa mereka akan memperolehi cahaya yang  paling sempurna pada hari kiamat”.
 
 
Apr 07, 2015
19 Memberi Sedekah Kepada Yang Memerlukan
 
Daripada Abdullah bin Amru RA, bahawasanya seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah SAW, “Apakah amalan yang terbaik dalam Islam?” Baginda bersabda, “Memberi makan makanan dan memberi salam kepada orang engkau kenal dan orang yang engkau tidak kenali”.
 
 
Apr 01, 2015
20 Contoh Pemimpin Yang Baik
 
Daripada  Aswad bin Yazid katanya, ditanyakan kepada Aisyah RA, “Apakah yang dilakukan oleh Nabi SAW dirumahnya?” Aisyah menjawab “Beliau membuat tugas keluarganya, iaitu membantu kerja keluarganya, lalu apabila masuk waktu sembahyang Baginda pun keluar untuk bersembahyang.”
 
 
Mar 31, 2015