Pada 28 Februari – 1 Mac 2017 (Rabu - Khamis) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) melalui Bahagian Keluarga Sosial dan Komuniti (KSK) telah mengadakan Kursus Asas Fasilitator kepada pegawai dan kakitangan Jabatan Agama Islam Negeri di seluruh Malaysia. Program ini diadakan di Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM) dan disertai oleh seramai 50 orang peserta.

Antara objektif yang ingin dicapai melalui Kursus ini ialah :

  1. Mempertingkatkan pengetahuan dan kemahiran baru dalam teknik-teknik memudahcara berpandukan Modul Pascaperkahwinan Islam agar keupayaan fasilitator dalam mengendalikan sesi Kursus atau perbincangan menjadi lebih efektif.
  2. Memantapkan keyakinan fasilitator dalam menggunapakai pendekatan memudahcara berpandukan Modul Pascaperkahwinan Islam;
  3. Membangunkan kemahiran fasilitator-fasilitator dalam mengendalikan peserta Kursus Pascaperkahwinan Islam berpandukan Modul Pascaperkahwinan Islam.

 

Foto 1

 

Foto 2

Perasmian Penutupan dan penyampaian Sijil yang disempurnakan oleh YBrs. Us. Abdul Roni bin Tahir, Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Keluarga Sosial dan Komuniti, JAKIM

 

Foto 3

 

Foto 4

 

Foto 10

Antara simulasi kepada peserta yang dikendalikan oleh fasilitator jemputan

 

Foto 6

 

Foto 7

Para peserta turut didedahkan dengan kaedah menggunakan Modul Pascaperkahwinan Islam sebelum silmulasi diadakan agar pelaksanaan LDK kepada peserta akan lebih berkesan.

 
QR Code Portal Jakim
Hakcipta © 2015 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Last Updated : 22 June 2018.
Jumlah Pelawat :12203156