WAKTU SOLAT BAGI KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA
IMSAK : | SUBUH : | SYURUK : | ZOHOR : | ASAR : | MAGHRIB : | ISYAK :

Daripada Abu Hurairah RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Segeralah melakukan amal soleh (sebelum datang) tujuh perkara. Apakah yang kamu perlu tunggu melainkan kefakiran yang akan melupakan kamu (daripada beramal), atau kekayaan yang akan menimbulkan rasa angkuh yang melampui batas, atau penyakit yang merosak (sehingga sukar untuk beramal soleh), atau masa tua yang menimbulkan kenyanyukan dan keuzuran, atau kematian yang cepat (secara tiba-tiba), atau adanya Dajjal sebagai makhluk jahat yang paling ditunggu-tunggu, atau datang hari kiamat dan hari kiamat itu lebih berat dan lebih sukar." (Hadith riwayat At-Tirmizi, No: 2306, Al-Hakim dalam al-Mustadrak, No: 7976, al-Tobrani dalam Mu’jam al-Awsatd, No: 3957)

 

Matan Hadith:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: بَادِرُوا بِالْأَعْمَالِ سَبْعًا هَلْ تَنْتَظِرُونَ إِلَّا فَقْرًا مُنْسِيًا أَوْ غِنًى مُطْغِيًا أَوْ مَرَضًا مُفْسِدًا أَوْ هَرَمًا مُفَنِّدًا أَوْ مَوْتًا مُجْهِزًا أَوْ الدَّجَّالَ فَشَرُّ غَائِبٍ يُنْتَظَرُ أَوْ السَّاعَةَ فَالسَّاعَةُ أَدْهَى وَأَمَرُّ

]التخريج: سنن الترمذي , كتاب الزهد عن رسول الله صلى الله عليه وسلم , باب ما جاء في المبادرة بالعمل , رقم الحديث 2306 , عن أبي هريرة رضب الله عته , وقَالَ هَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ غَرِيبٌ[

 
 
Pengajaran Hadith :
 
 1. Sesunggunya Allah SWT yang menciptakan manusia daripada tiada kepada ada. Setiap yang hidup pasti akan menemui kematian. Lalu akan dihidupkan kembali di alam akhirat yang kekal selama-lamanya.
 2. Jangan mensia-siakan waktu yang masih ada sebelum datang penyesalan yang tiada berguna. Perbanyakan istighfar (memohon keampunan) dan tinggalkan maksiat serta seringlah mengingati kematian kerana kita tidak tahu bila saat kematian akan tiba. Sesungguhnya dengan mengingati kematian seseorang Muslim itu akan sentiasa teruja melakukan ketaatan.
 3. Setiap Muslim hendaklah segera beramal sebelum datangnya tujuh perkara berikut :
  1. Kefakiran yang akan melupakan kamu daripada kewajipan.
  2. Kekayaan yang akan menimbulkan rasa angkuh yang melampui batas.
  3. Penyakit yang membinasakan sehingga sukar untuk beramal soleh.
  4. Masa tua yang menimbulkan kenyanyukan dan keuzuran.
  5. Kematian yang cepat dan secara tiba-tiba.
  6. Kemunculan Dajjal sebagai makhluk jahat yang paling ditunggu-tunggu.
  7. Hari Kiamat yang sangat mengerikan.
Sumber Rujukan :
 1. Kitab Jami’ at-Tarmizi
 2. Kitab al-Mustadrak alaa al-Sahihaini Li al-Hakim
 3. Kitab Mu’jam al-Awsatd Li al-Tobrani
 4. Kitab Tuhfatul Ahwazi Bisyarhi Jami’ at-Tirmizi Li al-Mubarakfuri
 5. Kitab Nuzhatul Muttaqin Syarh Riyaadus Salihin Lil Imam al-Nawawi
 QR Code Portal JAKIM
Hakcipta © 2019 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Last Updated : 27 November 2020.
Jumlah Pelawat :12480622