WAKTU SOLAT BAGI KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA
IMSAK : | SUBUH : | SYURUK : | ZOHOR : | ASAR : | MAGHRIB : | ISYAK :

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,
 
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. Alhamdulillah segala puji dan syukur dirafa’kan ke hadrat Allah SWT atas segala kurnia dah rahmatNya. Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhamad SAW, ahli keluarga dan para sahabat Baginda sekalian.
 
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) Sarawak telah mula ditubuhkan di bumi Kenyalang sejak tahun 1978 dan telah dibuat penstrukturan semula pada tahun 2018, setelah 40 tahun beroperasi. Namun, objektif pewujudan JAKIM Sarawak adalah tidak berubah iaitu ingin melahirkan ummat Islam yang berkualiti dan menghayati nilai-nilai Islam dalam kehidupan melalui program-program dakwah dan penyelidikan yang dianjurkan. Disamping itu, JAKIM Sarawak berperanan sebagai sebuah agensi persekutuan yang membantu agensi agama Islam negeri dalam memperkasakan hal ehwal Islam.
 
Kini JAKIM Sarawak bergerak dengan 3 bahagian utama yang masing-masing menjalankan amanah yang diberikan iaitu; merancang, melaksana dan memantau pengurusan pentadbiran, bekerjasama meningkatkan pembangunan ummah melalui aktiviti dakwah bersama agensi Islam, kerajaan, badan berkanun dan NGO’s serta menjalankan penyelidikan pembangunan ummah dan perkongsian informasi hal ehwal Islam.
 
Diharapkan semoga pembangunan portal JAKIM ini dapat membantu masyarakat awam memperoleh maklumat yang tepat terutama yang berkaitan permasalahan agama sekaligus secara tidak langsung membantu melancarkan lagi perjalanan aktiviti yang dirancang JAKIM Sarawak dan seterusnya merealisasikan misi, visi serta objektif Jabatan.
 
Akhir kalam, JAKIM Sarawak amat mengalu-alukan sebarang komen, pandangan dan cadangan untuk penambahbaikan supaya keberkesanan fungsinya akan memberikan manfaat buat semua.
 
Sekian, terima kasih.
 
HAMDAN BIN JAR’EE
Pengarah
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Sarawak
 
 
 QR Code Portal JAKIM
Hakcipta © 2019 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Kemaskini Terakhir : 27 November 2020.
Jumlah Pelawat :12480535