WAKTU SOLAT BAGI KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA
IMSAK : | SUBUH : | SYURUK : | ZOHOR : | ASAR : | MAGHRIB : | ISYAK :

jata negara small
 
KENYATAAN MEDIA
KETUA PENGARAH
JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA
 
BERKENAAN
 
PERUNTUKAN PENYELARASAN DASAR PENDIDIKAN TAHFIZ NEGARA (DPTN)
____________________________________________________________________
 
Susulan laporan BERNAMA Online pada hari ini 20 Oktober 2017, mengenai 12 pengetua tahfiz di kelantan yang meminta penjelasan berkenaan peruntukan yang diberikan oleh Kerajaan Persekutuan kepada institusi tahfiz berikutan rasa tidak puas hati dengan jumlah peruntukan yang diperolehi, Jakim ingin memberi penjelasan bahawa peruntukan sebanyak RM30 juta adalah bertujuan untuk penyelarasan Dasar Pendidikan Tahfiz Negara.
 
Sebanyak 571 buah institusi tahfiz berdaftar diseluruh negara layak menerima bantuan tersebut. Daripada jumlah berkenaan sebanyak 34 buah institusi tahfiz berdaftar di negeri Kelantan telah menerima bantuan.
 
Jumlah bantuan yang diberikan adalah berbeza antara institusi berdasarkan data bilangan murid yang dibekalkan oleh institusi tahfiz berkenaan kepada pihak berkuasa agama negeri masing-masing.
 
Sekian.
 
 
TAN SRI DATO’ HAJI OTHMAN BIN MUSTAPHA
Ketua Pengarah
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kompleks Islam Putrajaya
20 Oktober 2017
 
 QR Code Portal Jakim
Hakcipta © 2019 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Kemaskini Terakhir : 08 Julai 2020.
Jumlah Pelawat :12428042