WAKTU SOLAT BAGI KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA
IMSAK : | SUBUH : | SYURUK : | ZOHOR : | ASAR : | MAGHRIB : | ISYAK :

Bangi, Oktober 2020 - Kluster Pengurusan Hal Ehwal Islam, Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM) telah mengadakan Kursus Kemahiran Menjadi Saksi di Mahkamah Syariah  kepada Pegawai Penguatkuasa Agama, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur  pada 28 dan 29 September 2020 bertempat di Bilik Ibn Khaldun, Blok Akademik A dan Moot Court ILIM Kampus Utama, Bangi Selangor. Turut hadir juga pegawai di bahagian Penyelarasan, Pendakwaan dan Penguatkuasaan Syariah, JAKIM.

Kursus ini diadakan bertujuan meningkatkan pengetahuan dan kemahiran  kepada Pegawai  Penguatkuasa Agama mengenai aspek-aspek  penting sebagai saksi semasa perbicaraan di Mahkamah. Dalam kursus ini, peserta dilatih dengan kaedah simulasi perbicaraan di mahkamah yang dijalankan di Moot Court ILIM. Sebanyak 3 sesi simulasi perbicaraan telah dipraktikkan yang melibatkan kes-kes jenayah syariah.

Kursus yang dikendalikan oleh ILIM ini telah mendapat kerjasama daripada  penceramah dan fasilitator yang berpengalaman iaitu Tuan Shafezan bin Rusli, daripada Jabatan Pendakwa Syariah Selangor, Tuan Atras bin  Mohd Zin, Jabatan Pendakwa Syariah Selangor dan Tuan Mohd Nahar bin Mohamad, Hakim Mahkamah Rendah Syariah, Hulu Langat Selangor. Seramai 17 orang peserta telah hadir mengikuti kursus ini yang terdiri daripada pegawai perkhidmatan hal ehwal Islam.

Semoga kursus ini dapat memberi pendedahan dan kemahiran kepada peserta supaya sentiasa bersedia apabila mereka dipanggil menjadi saksi di mahkamah. Diharap juga usaha untuk melahirkan pegawai perkhidmatan hal ehwal Islam yang kompeten khususnya “Pegawai Penguatkuasa Agama” yang berwibawa mendapat kerjasama daripada semua pihak.


QR Code Portal JAKIM
Hakcipta © 2019 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Last Updated : 27 November 2020.
Jumlah Pelawat :12480622