WAKTU SOLAT BAGI KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA
IMSAK : | SUBUH : | SYURUK : | ZOHOR : | ASAR : | MAGHRIB : | ISYAK :

Mesyuarat Panel Pakar Syariah (PPS) kali ke-101 telah dilaksanakan dengan jayanya pada 8 dan 9 Safar 1441H bersamaan 7 dan 8 Oktober 2019 di Kompleks Islam Putrajaya. Mesyuarat ini dipengerusikan oleh S.S Dato’ Haji Mohamad Shukri bin Mohamad, Mufti Negeri Kelantan dan 10 ahli terdiri daripada mufti dan ahli akademik yang dilantik mengikut kepakaran bidang masing-masing.
 
Sebanyak 4 kertas hukum dan tiga garis panduan telah dibentangkan dalam mesyuarat yang berlangsung selama dua hari. Antara yang telah dibentangkan ialah Garis Panduan Perhotelan dan Pelancongan Berasaskan Maqasid Syariah, Garis Panduan Perkhidmatan Taska Berasaskan Maqasid Syariah dan Kedudukan al-Quran Braille.
 
Fungsi PPS adalah untuk meneliti hasil kajian dan memberi pandangan hukum atau maklumbalas bagi isu-isu berkaitan syariah. PPS juga berfungsi sebagai badan yang akan memberi pandangan pakar secara kolektif kepada Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Islam(MKI) bagi sesuatu isu berkaitan hukum hakam bersifat nasional yang dirujuk kepada pihak Jakim selaku urus setia kepada MKI.
 
MESYUARAT PANEL PAKAR SYARIAH KALI KE 101 1
 
MESYUARAT PANEL PAKAR SYARIAH KALI KE 101 2
 
MESYUARAT PANEL PAKAR SYARIAH KALI KE 101 3
 
 
 QR Code Portal Jakim
Hakcipta © 2019 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Last Updated : 17 January 2020.
Jumlah Pelawat :12372217