WAKTU SOLAT BAGI KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA
IMSAK : | SUBUH : | SYURUK : | ZOHOR : | ASAR : | MAGHRIB : | ISYAK :

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) melalui Bahagian Maqasid Syariah dengan kerjasama Jabatan Agama Islam Negeri Sarawak telah mengadakan Wacana Eksekutif Maqasid Syariah Peringkat Negeri Sarawak pada 29 Ogos 2019 yang diadakan di Dewan Kompleks Islam Sarawak telah dirasmikan oleh YAB Datuk Patinggi (Dr) Abang Haji Abdul Rahman Zohari bin Tun Datuk Abang Haji Openg, Ketua Menteri Sarawak dan YB Datuk Seri Dr. Mujahid bin Yusof, Menteri di JPM menyampaikan ucaptama dalam program tersebut.

Program ini adalah sebahagian daripada siri jelajah penjelasan dan penerangan Maqasid Syariah ke negeri-negeri untuk memberikan penjelasan mengenai Maqasid Syariah dan pelaksanaannya dalam tadbir urus negara. Seramai 1200 orang peserta telah hadir yang terdiri daripada Exco-exco Kerajaan Negeri, Ketua-ketua Jabatan Negeri/Persekutuan, Pegawai- pegawai kerajaan, wakil-wakil GLC dan Swasta, Pertubuhan bukan Kerajaan (NGO), Pensyarah-pensyarah, Guru-guru, Imam-imam dan Ahli Jawatankuasa Masjid sekitar Negeri Sarawak.

Sebanyak 2 kertas kerja telah dibentangkan iaitu “Agenda Maqasid Syariah dalam Tadbir Urus Negara“ oleh Puan Nor Safina bt Zainal, Pengarah Bahagian Maqasid Syariah, JAKIM dan “Pembudayaan Maqasid Syariah“ oleh YBhg. S.S. Datu Haji Kipli bin Haji Yassin, Mufti Negeri Sarawak. Pada program ini turut diserahkan Profil Maqasid Syariah yang disampaikan oleh YB Menteri di JPM kepada YAB Ketua Menteri Sarawak.

 

1 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy

 

2 copy copy copy copy copy copy copy copy copy

 

3 copy copy copy copy copy copy copy copy

 

4 copy copy copy copy

 

5 copy copy copy

 

6 copy copy

 

7 copy copy
QR Code Portal Jakim
Hakcipta © 2019 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Last Updated : 05 June 2020.
Jumlah Pelawat :12416276