WAKTU SOLAT BAGI KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA
IMSAK : | SUBUH : | SYURUK : | ZOHOR : | ASAR : | MAGHRIB : | ISYAK :

TADABBUR KALAMULLAH 17 SYAWAL 1441H
KERUGIAN MEMILIH KEKUFURAN DAN KEDERHAKAAN
 
 
قُلۡ إِنَّ ٱلۡخَـٰسِرِینَ ٱلَّذِینَ خَسِرُوۤا۟ أَنفُسَهُمۡ وَأَهۡلِیهِمۡ یَوۡمَ ٱلۡقِیَـٰمَةِۗ أَلَا ذَ ٰ⁠لِكَ هُوَ ٱلۡخُسۡرَانُ ٱلۡمُبِینُ
Katakanlah lagi: "Sesungguhnya orang-orang yang rugi (dengan sebenar-benarnya) ialah orang-orang yang merugikan dirinya sendiri dan pengikut-pengikutnya pada hari kiamat (dengan sebab perbuatan mereka memilih kekufuran atau kederhakaan). Ingatlah, yang demikian itulah kerugian yang jelas nyata".
[Surah az-Zumar 15]
 
Kerugian yang sebenar dan sebenar-benar rugi ialah apabila manusia memilih kekufuran dan kederhakaan sewaktu hidup di dunia. Hidup dan mati dalam kekafiran. Kesudahannya dihumban dan diazab dalam neraka. Masuk neraka adalah kerugian yang sangat besar dan kerugian yang sebenar-benarnya. Tiada sebarang keuntungan dan manfaat bagi penghuni neraka. Segalanya adalah azab dan seksa.
 
إِذِ ٱلۡأَغۡلَـٰلُ فِیۤ أَعۡنَـٰقِهِمۡ وَٱلسَّلَـٰسِلُ یُسۡحَبُونَ * فِی ٱلۡحَمِیمِ ثُمَّ فِی ٱلنَّارِ یُسۡجَرُونَ
"Ketika belenggu dan rantai dipasung di leher mereka, sambil mereka, diseret ke dalam air panas yang menggelegak; kemudian mereka dibakar dalam api neraka".
[Surah Ghafir 71-72]
 
وَسُقُوا۟ مَاۤءً حَمِیمࣰا فَقَطَّعَ أَمۡعَاۤءَهُمۡ
“Mereka (penghuni neraka) diberi minuman dengan air yang mendidih sehingga terpotong usus-usus mereka”.
[Surah Muhammad 15]
 
فَٱلَّذِینَ كَفَرُوا۟ قُطِّعَتۡ لَهُمۡ ثِیَابࣱ مِّن نَّارࣲ یُصَبُّ مِن فَوۡقِ رُءُوسِهِمُ ٱلۡحَمِیمُ * یُصۡهَرُ بِهِۦ مَا فِی بُطُونِهِمۡ وَٱلۡجُلُودُ * وَلَهُم مَّقَـٰمِعُ مِنۡ حَدِیدࣲ * كُلَّمَاۤ أَرَادُوۤا۟ أَن یَخۡرُجُوا۟ مِنۡهَا مِنۡ غَمٍّ أُعِیدُوا۟ فِیهَا وَذُوقُوا۟ عَذَابَ ٱلۡحَرِیقِ
"Maka orang-orang yang kafir akan disediakan untuk mereka pakaian dari api neraka, serta dicurahkan atas kepala mereka air panas yang menggelegak. Yang dengannya dihancurkan apa yang ada dalam perut mereka, dan juga kulit badan mereka. Dan mereka pula disediakan batang-batang besi untuk menyeksa mereka. Tiap-tiap kali mereka hendak keluar dari neraka itu, disebabkan mereka menderita azabnya, mereka dikembalikan padanya, serta dikatakan: "Rasalah kamu azab seksa yang membakar!".
[Surah al-Hajj 19-22]
 
Neraka disediakan Allah untuk orang-orang kafir, golongan yang mendustakan Allah dan RasulNya, serta orang-orang derhaka yang melanggar syariatNya.
 
Semoga kita sentiasa ingat akan kehidupan akhirat dan ingat akan ngerinya azab neraka, agar kita bersemangat dalam melakukan kebaikan dan istiqamah dalam melaksanakan ketaatan. Semoga Allah swt menjauhkan kita dari azab neraka dan mengumpulkan kita semua di SyurgaNya. Aamiiin.
 
 
 QR Code Portal JAKIM
Hakcipta © 2019 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
Kerajaan Malaysia dan JAKIM tidak bertanggungjawab atas kerugian atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dari setiap maklumat yang diperolehi daripada portal ini. Sesuai dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 3 ke atas (dengan resolusi 1024 x 768)
Last Updated : 27 November 2020.
Jumlah Pelawat :12480614