Kurator Berita : Darul Quran

28 Jun 2024 - Kesemua pelajar baharu Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat Darul Quran JAKIM Sesi 2024-2027 yang baru mendaftar telah selesai mengikuti program Minggu Haluan Huffaz. Program yang berlangsung selama lima hari bermula pada 24 hingga 28 Jun 2024 ini berakhir dengan majlis penutup yang disempurnakan oleh Pengarah Darul Quran, Haji Mohd Ansarullah bin Mohd Hashim.

Sepanjang program ini, para pelajar telah mengikuti pelbagai modul yang dirangka oleh fasilitator dan ahli jawatankuasa program. Modul-modul tersebut termasuk taaruf, latihan dalam kumpulan, explorace, maharat al-Quran, kembara huffaz dan pelbagai aktiviti menarik lainnya.

Objektif utama Minggu Haluan Huffaz ialah membina jati diri dan sahsiah pelajar yang dicontohi melalui pembentukan disiplin, tatakelakuan serta sifat hamalatul Quran. Selain itu, program ini bertujuan membangkitkan gaya berfikir secara kreatif dan inovatif di samping memupuk rasa cinta terhadap Darul Quran.

Ustaz Mohd Ansarullah dalam ucapan penutupnya menyatakan harapan bahawa aktiviti yang dilaksanakan melalui Minggu Haluan Huffaz ini dapat mencorak pelajar baharu ke arah masa depan yang lebih cemerlang di Darul Quran. Beliau juga menekankan kepentingan sahsiah dan akhlak mulia sebagai seorang pelajar tahfiz, mencerminkan ajaran al-Quran dalam kehidupan seharian mereka.

Dengan berakhirnya Minggu Haluan Huffaz, pelajar baharu kini lebih bersedia untuk memulakan perjalanan akademik mereka di Darul Quran, membawa bersama semangat dan nilai-nilai yang ditanam sepanjang program tersebut.

MINGGU HALUAN HUFFAZ 01

MINGGU HALUAN HUFFAZ 02

MINGGU HALUAN HUFFAZ 03

MINGGU HALUAN HUFFAZ 04

MINGGU HALUAN HUFFAZ 05

MINGGU HALUAN HUFFAZ 06

MINGGU HALUAN HUFFAZ 07

MINGGU HALUAN HUFFAZ 08

MINGGU HALUAN HUFFAZ 09